TR

HeForShe Nedir?

Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women) tarafından başlatılan kadınların ilerlemesi için bir dayanışma kampanyasıdır. HeForShe dayanışma hareketinin amacı, toplumsal cinsiyet eşitliğini kendi yaşam sürelerimiz içinde gerçekleştirebilmek üzere, dünyanın her yerinden insanların dahil olabileceği ve bu değişime katkıda bulunabileceği sistematik bir yaklaşım ve hedefe yönelik bir platform sunmaktır. Hareketin başarıya ulaşabilmesi için, bireylerin kendini hangi toplumsal cinsiyet kimliği ile tanımladığına bakılmaksızın hareketin destekçisi olarak seferber edildiği ve bu eşitliğin hepimizin yararına olduğunun farkında olduğunu vurgulayan yenilikçi ve kapsayıcı bir yaklaşım gerekmektedir. Bu çerçevede, HeForShe, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlandığı ortak bir dünya vizyonunu birlikte şekillendirmek ve tüm insanlığın iyiliği için özgün ve yerel ihtiyaçları karşılayan çözümleri uygulamaya koymak üzere, herkesi eşit paydaşlar olarak bir araya gelmeye davet eder. Erkekleri ve erkeklerin değişim etkeni olarak cesaretlendirerek eşitliği sağlayarak, kadınlar ve kızlar tarafından yaşanan olumsuz eşitsizliklere karşı harekete geçmeyi amaçlamaktadır.[1] [2]

Toplumsal cinsiyet eşitliğinin tüm insanları –sosyal, ekonomik ve siyasi- etkileyen bir konudur fikrine dayalıdır; aslında erkekleri başlangıçta “kadınlarla kadınlar için mücadele” olarak tasarlanan bir harekete dâhil etmeyi amaçlamaktadır.

2) HE FOR SHE NASIL ORTAYA ÇIKMIŞTIR?

HeForShe, kampanyasını 20 Eylül 2014’te New York’taki Birleşmiş Milletler Genel Merkezi’nde yaptığı özel bir etkinlikle    başlatmıştır.[3] Birleşmiş Milletler Kadınları İyi Niyet Elçisi Emma Watson’ın ev sahibi olarak “erkekleri feminizme ve toplumsal cinsiyet eşitliğine teşvik ettiği” konuşması sosyal medya aracılığıyla tüm dünyaya duyuruldu. [4] [5]

Birleşmiş Milleteler Kadın Birimi bu etkinlikte kampanyaya 100.000 bin erkeğin destekçi olması için çağrıda bulundu. Bu hedefe sadece üç gün içerisinde ulaşıldı. Eski ABD Başkanı Barack Obama, aktör Matt Damon ve eski BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, sitede yer alan seçkin erkek şampiyonlardan bazıları.[6]

3) IMPACT 10X10X10 GİRİŞİMİ

Birleşmiş Milletler Kadın Birimi, 23 Ocak 2015’te Davos’taki 2015 Dünya Ekonomik Forumu’nda toplumsal cinsiyet eşitliğini ve kadınların güçlenmesini ve daha da ivme kazanmasını sağlamak için HeForShe IMPACT 10X10X10 girişimini başlattı.[7] Girişim hükümetlerin, şirketlerin ve üniversitelerin değişim etkeni olmasını sağlamak için pilot uygulama olarak başlatıldı. IMPACT 10X10X10, kadınların yetkilendirilmesi ve toplumsal cinsiyet eşitliği endişelerini gidermeye en çok ihtiyaç duyan topluluklardan bazılarını ve bu değişiklikleri gerçekleştirmek için en çok imkâna sahip olanları hedef almaktadır.

IMPACT 10X10X10 kurucu şampiyonu olarak görev yapan global liderler; Hollanda Başkanı Mark Rutte, Sierra Leone Başkanı Ernest Bai Koroma, İsveç Başbakanı Stefan Löfven, Unilever’in CEO’su Paul Polman, Tupperware Brands Corporation’ın Başkanı ve CEO’su Rick Goings ve PricewaterhouseCoopers International Ltd. Başkanı Dennis Nally.

Birleşmiş Milletler Kadın Birimi İcra Direktörü ve Genel Sekreter Yardımcısı Phumzile Mlambo-Nccuka “Birleşmiş Milletler Kadın Birimi’nin, toplumsal cinsiyet eşitliği konusundaki çığır açıcı önderliğini örneklendiriyoruz, değişimin nerede en zor olduğunu kanıtlıyoruz. HeForShe IMPACT girişimi, önemli olduğu yerde değişim hakkının sorumluluğunu üstlenir ve bunu gerçekleştirebilecek liderleri aydınlatır. Endüstri ve hükümetlerin kurucu şampiyonları, ilgili ve başarılı faaliyetlerde karar alma sürecini hızlandırmak için pilot uygulamalar kullanarak, organizasyon konusundaki katılımı arttırmaktadır. Sonuçta değişim için herkesin dâhil olması lazım ”diyerek BM Kadın Birimi’nin rolünü ve IMPACT girişimini özetlemektedir.

IMPACT 10X10X10 2014’te yayınladığı “Küresel Cinsiyet Uçurumu” raporunda elde ettiği bulgulara göre, yasama organları ve şirketlerin cinsiyet eşitliği alanındaki olumsuzluğu ön plana çıkarmaktadır. Raporda, siyasi güçlendirme açısından erkeklerle kadınlar arasındaki büyük uçurumu vurgulamakta ve 2006 yılından bu yan işyeri eşitliğinde çok az bir iyileşme olduğunu belirtmektedir. Üniversiteler de, gençlerin katılımı ile toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadına yönelik şiddetin sona erdirilmesindeki ilerlemeyi hızlandırmak için en büyük fırsat olduğu düşünülerek girişime dâhil edilmiştir.

4) DESTEKLEYEN ÜNİVERSİTELER

Meksika: National Autonomous University of Mexico (UNAM)

Brezilya: University of Sao Paulo

Kanada: University of Waterloo

Fransa: Sciences Po (Paris Politika Enstitüsü)

Hong Kong: University of Hong Kong

Japonya: Nagoya University

Güney Afrika: University of Witwatersrand

Birleşik Krallık: University of Leicester ve University of Oxford

Amerika Birleşik Devletleri: Georgetown University ve Stony Brook University

5) DESTEKLEYEN ŞİRKETLER

Koç Holding

Garanti Emeklilik

ING Bank

PWC International Limited

McKinsey & Company

Schneider Electric

Barclays

Unilever

Tupperware Brands

AccorHotels

Vodafone Group

Twitter

6) DESTEKLEYEN ÜLKELER

Finlandiya

İzlanda

Endonezya

Japonya

Malawi

Romanya

Ruanda

İsveç

Kaynakça

[1] McDonald, Soraya Nadia (22 September 2014). “Emma Watson: Feminism too often is seen as ‘man-hating'”. Washington Post. Retrieved 22 September 2014.

[2] Suhay, Lisa (22 September 2014). “Emma Watson and HeForShe: Points to flaws in man-hating”. The Christian Science Monitor. Retrieved 22 September 2014.

[3] UN Women (22 September 2014). “Press release: UN Women Goodwill Ambassador Emma Watson calls out to men and boys to join her campaign”. UN Women. Retrieved 22 September 2014.

[4] Watson, Emma (22 September 2014). “Emma Watson: Gender equality is your issue too”. Retrieved 22 September 2014.

[5] “Emma Watson opens up about that amazing UN speech”. Woman’s Day. Woman’s Day. Retrieved 5 November 2014.

[6] https://heforsheblog.wordpress.com/about/

[7] ‘Emma Watson launches 10-by-10-by-10’ at unwomen.org

] }

AKADEMİK KAYNAK
 

 TR