TR

Kitap Önerisi: Beyaz Zambaklar Ülkesinde

beyaz-zambaklar-ulkesinde-6689-47334 Kitap Önerisi: Beyaz Zambaklar ÜlkesindeKÜNYE:  Grigory Petrov (2012). Beyaz Zambaklar Ülkesinde, (Çev. Ali Haydar). İstanbul: Şule Yayınları

 Değerlendirme

Grigory Petrov’un Beyaz Zambaklar Ülkesinde kitabı, bitirmeden bırakamayacağınız kitaplarınızın arasında yer alacağına eminim.  Her sayfada altını çizip, üzerinde düşüneceğiniz cümleler ile kitap adeta zihinsel bir yolculuğa çıkaracak sizi. Petrov bu kitapta Fin halkını örnek göstererek, ahlaklı bir kalkınma ve yapılanma ile yükselen bir devlet düzenini anlatıyor. Mustafa Kemal Atatürk,  1928 yılında eseri Türkçe’ ye çevirtmiştir. Kitabı okudukça genç Cumhuriyet’in yapmak istedikleri ile kitapta anlatılanlar arasında bağ kuracaksınız.

Kitapta farklı örnekler ile kalkınmanın nasıl mümkün olduğu anlatılmaya çalışılmış; imkansızlıklar ve engelleri aşmanın yolları gösterilmiştir.  “Her nesil kendisiyle birlikte yeni kavramlar, yeni arzular ve talepler getirmektedir” cümlesinde belirtildiği toplumlar ve devletlerin zaman içerisinde değişimlerle karşılaşacaktır. Bu değişimin ardından yeni nesillere eski idare usullerini cebren uygulamanın mümkün olmadığını belirten yazar, daha mantıklı temellere dayanan bir yönetim modelini önermektedir. “Bir millet nasılsa, idare adamları da onun gibidir” derken toplum içerisinden çıkan önderleri milli ruhun kopyacısı olarak görür. O’na göre kahramanlar ancak milletten aldığı heyecan ile ateşi yakar ve gelişmeyi başlatır.

Kitapta Finlandiya’nın en önemi isimlerinden biri olan Johan Wilhelm Snellman’nın bin bir bataklık ülkesini nasıl beyaz zambaklar ülkesine çevirdiği anlatılıyor. Snellman, her gittiği yerde birkaç meşale canlandırıyor ve toplumun her kesiminin eğitimi için aydınları örgütlüyor. Maarif ordusunun öncüleri şeklinde nitelendirdiği bu kesimi adeta cehalete karşı mücadele için çalıştırıyor. Milletçe kalkınmanın yollarını anlatan kitapta memurların davranışlarından, ordunun durumuna, gençlerin terbiyesinden, kanunlar uygulanmasına her alanda detaylı bir şekilde yeniden yapılanmanın safhaları açıklanıyor.

Toplumsal hayatın sönük ve paslı olmaması için gençlerin oldukça önemli olduğunu vurguluyor yazar. Kitabın sonundaki tespit ise oldukça güzel. “Milletini kalkındıran liderlerin en güzeli heykeli bu kalkınmanın mahsulü olan millettir.” Ayrıca bu kalkınma işçi, köylü toplumun her kesimin toplu şekilde aydınlatılması ile mümkündür.

Kitabı bitirdiğinizde bir işi başaramamaktan sürekli şikayet etmek, imkansızlıklardan dem vurmak yerine engelleri aşmanın yollarını aramanız gerektiğini sonucuna ulaşıyorsunuz.

Keyifli Okumalar…

] }

AKADEMİK KAYNAK
 

 TR

blank