TR

Araştırma Görevlisi Olmanın Adımları Nelerdir?

Belki de birçok kişinin aklını karıştıran, ulaşmak istediği yeri bilse de nasıl bir yol takip edeceğini bilmediği bir konudur.  Bu yolu çizebilmeniz için yazı içeriğinde hangi aşamaların geçilmesi, neler yapılması gerektiğini, sizden hangi sınavların ve hangi kriterlerin beklendiği yer alacaktır.

Öncelikle bir yüksek lisans programını kazanmış olmanız gerekmektedir.  Sizden ALES, YDS/YökDil sınavlarından geçerli puanı almanız ve lisans mezuniyet not ortalamanızın yüksek olması beklenir. Bu puanlar üniversitelere göre değişir. Puanlarınızı aldıktan sonra hangi dönemde isterseniz (Güz veya Bahar dönemleri) başvuruları takip edip lisansüstü eğitim başvurunuzu tamamlıyorsunuz. Başvurular öncelikle internet üzerinden gerçekleşiyor eğer ön değerlendirme sonucunuz olumlu olursa üniversite sizi bilim sınavı ya da mülakata çağırıyor. Bazı üniversiteler ikisini birlikte yapabiliyor. Bütün bu kısımlardan sonra puanların ortalaması alınarak kesin kayıt hakkı kazanan adaylar açıklanıyor ve kazandıysanız kaydınızı yaptırıyorsunuz.

Yüksek lisansı kazandığınızı, herhangi bir yüksek lisans programına kayıt olduğunuzu varsayarak bu aşamadan sonra izlenecek adımları ise şu şekilde sıralayabiliriz:

  1. Yüksek Lisansa başladığınız andan itibaren kendi bölümünüzle alakalı “Yüksek lisans yapıyor olmak veya yapmış olmak” şartı olan ilanlara başvurabilirsiniz. (Son çıkan düzenleme ile birlikte araştırma görevlisi kadrolarında bu şart getirildi.) İstenen özel koşullar yayınlanan ilanlarda açıkça belirtilmektedir.
  2. Şartlarda belirtilen asgari şartları sağlamanız halinde başvuru yapabilirsiniz. (Bu şartlar üniversiteden üniversiteye değişkenlik göstermektedir. Takibini bizzat kendiniz sağlamalısınız.) Bütün ilanları tek bir yerden takip etmek mümkün olmadığı için yayınlanan ilan duyurularını gördükçe üniversitelerin internet sitelerinden inceleyebilirsiniz.
  3. Başvuru yaptığınızda %60 ALES + %40 YDS/YÖKDİL ile sıralamaya tabi tutulursunuz. (Bu kısım ön değerlendirme olarak geçmektedir.) * Yüzdelik oranlar üniversiteden üniversiteye değişkenlik gösterebilir. Genellikle karşılaşılan oranlar örnek olarak gösterilmiştir.
  4. Ön değerlendirme sonucunda şartları sağlayan kişiler arasından bilim sınavına veya varsa mülakata çağrılırsınız. Eğer açılan kadro 1 kişilik ise 10 kişi, 2 kişilik ise 20 kişi çağırılır. (Genelde açılan kadroların 10 katı kişi çağırılır.)
  5. Bilim sınavı varsa mülakat sınavı sonrasında%30 okul ortalamanız (GNO) + %30 ALES puanınız + %30 Bilim sınavı sonucunuz + %10 YDS/YÖKDİL puanınız toplanır ve sıralama yapılır.
  6. Bu sıralama sonucunda 1. olan kişi kazanır, 2. Olan kişi yedektir. 1. Kişi kayıt yapmadığı takdirde hak 2. (yedek) kişiye geçecektir.

Maddeler içerisinde geçen okul not ortalaması (GNO) YÖK’ün kendi 100’lük sistemdeki karşılığına göre hesaplanır. İstenen puanlar farklı olabilmektedir. Örneğin bir üniversite YDS için 50 puan istiyorken bir diğer üniversite 80 isteyebilir. İlanları üniversitelerin “Personel Daire Başkanlığı”ndan takip etmeniz mümkündür. İlanları takip ettikten sonra kendinize uygun olan ilana başvurunuzu yapabilirsiniz. Başvuru onay sürecinin ardından geçilecek aşamalar yukarıda sıralanmıştır.

 

 “Unutmayın gitmeye değer asıl yerlerin kestirmesi yoktur.”

] }

AKADEMİK KAYNAK
 

 TR