Kitabın Adı: Türk Mitolojisinin Ana Hatları
Yazar: Yaşar Çoruhlu
Yayınevi: Kabalcı
Sayfa Sayısı: 267
Ortalama Fiyat: 30₺
Yaşar Çoruhlu tarafından kaleme alınan “Türk Mitolojisinin Ana Hatları” kitabı, kapağını ilk açtığınız anda emek verilmiş bir çalışma olduğunu belli ediyor. Kitap, Türk Mitolojisi alanında hiç okuma yapmamış birine konuya yabancılık çektirmeden detaylı bilgileri sunuyor. 6 bölüm ve ek sayfalarından oluşuyor kitabın bölümleri hakkında bilgi vermek gerekirse:
- Şamanist Mitoloji
- Türk Mitolojisinde Evren / Dünya Tasarımları
- Türk Mitolojisinde Ölüm ve Kıyamet
- Türk Mitolojisinde Hayvanlar
- Türklerde Dini Törenler ve Bayramlar
- Türk Mitolojisinde Renkler ve Sayılar
Kitabın baskı kalitesi, ek sayfalarının renkli olması ve dini törenlerden sayılara kadar detaylı bir inceleme sunması, aynı alan üzerine yazılmış kitaplardan kendini ayırıyor. Akademik çalışma yapmak isteyen okurlara, alıntıların kaynağını göstererek ve dipnotlar ile ek bilgiler vererek bir kılavuz oluşturuyor. Ayrıca dipnotların konuyu anlaşılır kılması için sık sık kullanıldığını da belirtelim. Kitabın dili ile ilgili çıkarımda bulunmanız adına bir paragraf, baskı kalitesini gösterebilmek adına da ek sayfasından 1 sayfa görseli yazının sonuna ekliyorum.
Özetle kitap, Türk Mitolojisi ile ilgilenen – ilgilenmeyen herkesin kütüphanesinde olmayı hak edecek değerde. Fiyatının benzer kitaplara kıyasla bir miktar yüksek olmasının sebebinin baskı kalitesinin yüksek olması olduğunu hatırlatmakta fayda var.
Kitaptan örnek bir paragraf:
“Davul üzerinde dikey unsur olarak görülen çizginin dünyanın eksenini de ifade ettiği düşünülebilir. Bu bazen bir sırık şeklinde olduğu kabul edilen dünya ağacını çağrıştırır. Davulun aşağısında da resmi bulunan Dünya Ağacı (Bay Kayın), bilindiği gibi kökleri yeraltı aleminde, gövdesi yer yüzünde, dalları ve yaprakları ise göğün en üst tabakalarında olan bir eksen gibi düşünülmüştür. Onun Türk mitolojisinde ki yeri kutsal dağlar ve ağaç daha doğrusu eski Türklerdeki orman kültüne dayanır. Üst taraftaki insan yüzünün onun başını alt taraftaki kaideyi ifade ettiğini ileri sürdüğümüz şeklin ise ayaklarını gösterdiği kabul edilir. ”
Kitaptan örnek bir ek sayfası:
İyi okumalar dilerim.