TR

Türkiye’nin İlk Slow Food Köyü Germiyan

germiyankoyu Türkiye’nin İlk Slow Food Köyü Germiyan

Endüstri Devrimi’yle birlikte batı dünyasında başlayan hızlı toplum anlayışı, günümüzde tüm dünyayı etkisi altına almış ve hızlı yaşamın temel öğesi durumuna gelmiştir. Birçok insan daha hızlı bilgisayar, internet bağlantısı ve ulaşım araçları ister. Fakat Hızın insan ve yer üzerindeki baskın yapısı, iş yükleri ve uğraşı duygusunu beraberinde getirmektedir. Yavaş yaşam, var olan bu yapıyı insanlar lehine çevirebilecek alternatif bir yaklaşım olarak karşımıza çıkmaktadır. Yavaş yaşam, insanların günlük yaşamlarını oluşturan unsurlarla ilgili zamanlarını daha dikkatli kullanması gerektiğini belirtmektedir. Yavaş yaşamın temeli, sahip olunan zamanın anlam ve önem taşıyan uğraşılar için kullanılmasıdır. Yavaş yaşam, insanların içinde bulundukları zaman ve yer içerisinde mutlu olmalarını sağlayabilecek tepkiler bütünüdür (Honore,2008:15). Yavaş yaşam anlayışı, yalnız günlük yaşamımızdaki baskılardan değil, küreselleşme sürecine bir tepki olarak ortaya çıkmıştır. Küreselleşmenin, bireylerin yaşamlarında neden olduğu değişime, yavaş yaşam anlayışına çekici bir alternatif olarak ortaya çıkarmıştır.

Yavaş yaşam anlayışı bağlamında ortaya çıkan yavaş yemek hareketi, Carlo Petrini tarafından, 1986 yılında İtalya’nın Langhe Bölgesi’ndeki Cuneo Kenti’nde başlatılmıştır. İngilizce ‘Slow/Yavaş’ ve ‘Food/Yemek’ kelimelerinin birleşmesinden doğan yavaş yemek hareketi, sadece fast-food yemeği protesto eden bir hareket değildir. Bu hareket McDonalds’ın yapmadığı her şeyi temsil etmektedir: taze, yerel, mevsimlik ürünler; nesiller boyunca elden ele geçen yemek tarifleri, ölçülü çiftçilik, esnaf ürünleri, aile ve arkadaşlarla keyifle yemek yemek vb. Bu anlamda yereli destekleyen yavaş yemek hareketi, küresel kapitalizmin doğal düşmanı olarak gösterilmektedir. Yavaş yemek hareketi; özgünlük, yerel tarih ve kültürel hassasiyetin yanı sıra geleneksel el sanatlarını sürdürme kabiliyetini önemsemektedir. Yerel duyarlılık ve özgünlük, bu yaklaşımın önemli bir bileşeni olarak görülmektedir.

Çeşme ilçesine bağlı Germiyan mahallesi, 2015 yılında Çeşme Rotary kulübünün çalışmalarıyla Türkiye’nin ilk slow food(yavaş yemek) köyü seçilmiştir. Bu bağlamda 2015 yılından beri her yıl Germiyan mahallesinde iyi-temiz- adil gıda çerçevesinde yerel ve doğal ürünlerin yaşatılmasının hedeflendiği Germiyan Festivali yapılmaktadır. Festivalde yerel halkın yapmış olduğu Germiyan mahallesine özgü Germiyan Ekmeği, Kopanisti Peyniri, Hurma Zeytini vb. ürünler satılıp tanıtılmaktadır. Ayrıca festivalde söyleşi ve belgesel gösterimi, ekmek yarışması, Germiyana özgü yiyeceklerin atölyelerde üretimi yapılmaktadır(http:// www.cesme.bel.tr, erişim tarihi: 27.11.2017).

KAYNAKÇA
Honore, Carl(2008), Yavaş, Alfa Yayıncılık, İstanbul.
Yurtseven, H. Rıdvan( 2010), Yavaş Hareketi, Detay Yayıncılık, Ankara.
http:// www.cesme.bel.tr(erişim tarihi: 27.11.2017).

] }

AKADEMİK KAYNAK
 

 TR

blank