YEŞİL GELECEK İÇİN AVRUPA YEŞİL ANLAŞMASININ ÖNEMİ
“Bir nokta açıktır: Dünyamız emin ellerde değildir ” Yeni dünya düzeni” yeryüzünü ölüme mahkum etmiştir” (Peter F Drucker)
14 Temmuz 2021’de Avrupa Komisyonu, daha geniş bir Avrupa Yeşil Anlaşması’nın (EGD) parçası olarak sera gazı emisyonlarını 2030 yılına kadar 1990 seviyelerine göre yüzde 55 oranında azaltmak için bir dizi ara teklifi kabul etti. EGD, Avrupa Birliği’nin (AB) 2050 yılına kadar net sıfır emisyona ulaşmaya yönelik iklim stratejisini tanımlayan ve Avrupa’yı uluslararası iklim politikasında ilk harekete geçiren kişi yapmayı hedefleyen bir dizi uzun vadeli politika girişimidir. Bu amaca yönelik olarak EGD, düşük karbonlu bir geleceğe sosyoekolojik geçiş için bir yol haritası ve yeşil bir ekonomik büyüme stratejisi için yapı taşları sunmaktadır. İklim değişikliği ve çevresel bozulma, Avrupa ve dünya için varoluşsal bir tehdittir. Bu zorlukların üstesinden gelmek için Avrupa Yeşil Anlaşması , AB’yi modern, kaynakları verimli kullanan ve rekabetçi bir ekonomiye dönüştürecektir. Avrupa Komisyonu, 2013 Stratejisinin 2018 değerlendirmesinin ve Mayıs ve Ağustos 2020 arasında açık bir kamuoyu istişaresinin ardından, Avrupa Yeşil Anlaşması Bildiriminde İklim Değişikliğine Uyumla ilgili bu yeni, daha iddialı AB Stratejisini duyurdu . Avrupa İklim Yasası önerisiuyum konusunda artan hırs ve politika tutarlılığı için temel sağlar. Paris Anlaşması’nın 7. Maddesindeki uyumla ilgili küresel hedefi ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi 13 eylemini AB hukukuyla bütünleştirir. Teklif, AB ve Üye Devletlerin uyum kapasitesini artırmak, dayanıklılığı güçlendirmek ve iklim değişikliğine karşı kırılganlığı azaltmak için sürekli ilerleme kaydetmesini taahhüt ediyor. Yeni uyum stratejisi bu ilerlemeyi gerçeğe dönüştürmeye yardımcı olacaktır.
Avrupa Yeşil Anlaşması Başkan Yardımcısı Frans Timmermans “Yeşil Anlaşma herkes için sağlıklı bir gezegen inşa etmeyi amaçlıyor. İnsanlar ve gezegen için toksik olmayan bir ortam sağlamak için şimdi harekete geçmeliyiz. Bu plan, oraya ulaşmak için çalışmalarımıza rehberlik edecek. Halihazırda burada bulunan yeni yeşil teknolojiler, kirliliğin azaltılmasına yardımcı olabilir ve yeni iş fırsatları sunabilir. Avrupa’nın daha temiz, daha adil ve daha sürdürülebilir bir ekonomiyi yeniden inşa etme çabaları da aynı şekilde sıfır kirlilik hedefine ulaşılmasına katkıda bulunmalıdır.” ifade etmiştir.
Çevre, Okyanuslar ve Balıkçılıktan Sorumlu Komisyon Üyesi Virginijus Sinkevičius i “Çevre kirliliği sağlığımızı, özellikle de en savunmasız ve sosyal olarak yoksun grupları olumsuz etkiliyor ve aynı zamanda biyolojik çeşitlilik kaybının ana itici güçlerinden biri. AB’nin kirliliğe karşı küresel mücadeleye öncülük etme durumu bugün her zamankinden daha güçlü. Sıfır Kirlilik Eylem Planı ile Avrupalılar için sağlıklı bir yaşam ortamı yaratacak, dirençli bir toparlanmaya katkıda bulunacak ve temiz, döngüsel ve iklim nötr bir ekonomiye geçişi hızlandıracağız.” vurgulamıştır.
2050 yılına kadar AB iklimini nötr hale getirmek,
Kirliliği azaltarak insan hayatını, hayvanları ve bitkileri korumak,
Adil ve entegre bir geçişin sağlanmasına katkıda bulunmak,
Güvenilir ve uygun maliyetli temiz enerjilerin geliştirilmesi ve geçiş finansmanının geliştirilmek,
Tarım ve kırsal bölgelerin dönüştürülmesi,
Avrupa Yeşil Anlaşması, yenilenebilir kaynaklara dayalı bir enerji karışımını teşvik etmek, ulaşımın sürdürülebilirliğinde ilerleme sağlamak, sürdürülebilir, verimli ve döngüsel bir endüstriyel modele öncülük etmek vb . için çok çeşitli önlemler içermektedir :
Sürdürülebilir Endüstri
Sanayide kullanılan malzemelerin sadece %12’si geri dönüşümden gelmektedir. Teklif, şirketlerin süreçlerini modernize etmek ve sıfır emisyon üreten döngüsel üretimi teşvik etmek için yardım almaları gerektiğidir . Özellikle tekstil, elektronik ve plastik gibi sektörleri etkilemektedir.
Verimli inşaat
Şu anda enerji tüketiminin %40’ını oluşturan binaların yenilenmesi kilit rol oynayacak. Bu nedenle, binaların enerji verimliliğine yatırım yapan sürdürülebilir kentsel gelişim önerilmektedir.
Temiz enerji
Enerji üretimi ve kullanımı AB’nin sera gazı emisyonlarının %75’inden fazlasını oluşturuyor, bu nedenle amaç bu sektörü karbondan arındırmak ve altyapıyı modernize ederek ve enerji verimliliğini teşvik ederek temiz, yenilenebilir enerji kullanımına öncelik vermek önemlidir. AB’yi sağlıklı insanlar için sağlıklı bir gezegen olan 2050 hedefine doğru yönlendirmek için Eylem Planı, mevcut duruma kıyasla kirliliği kaynağında azaltmak için 2030 kilit hedefleri belirlenmektedir.
- hava kirliliğinden kaynaklanan erken ölümlerin sayısını %55 oranında azaltmak için hava kalitesinin iyileştirilmesi;
- atıkları, denizdeki plastik çöpleri (%50) ve çevreye salınan mikroplastikleri (%30) azaltarak su kalitesini iyileştirmek;
- besin kayıplarını ve kimyasal pestisit kullanımını %50 azaltarak toprak kalitesini iyileştirmek;
- hava kirliliğinin biyolojik çeşitliliği tehdit ettiği AB ekosistemlerini %25 oranında azaltmak;
- ulaşım gürültüsünden kronik olarak rahatsız olan insanların oranını %30 azaltmak ve
- atık üretimini önemli ölçüde azaltmak ve belediye atıklarını %50 oranında azaltmaktır
İklim değişikliği orta ve uzun vadede kazanılması gereken bir savaştır, ancak bugün herkesin çabası ve BM tarafından önerilen önlemler gibi yeterli azaltma ve uyum ile, hasarı en aza indirmeye ve daha sürdürülebilir kalkınmayı teşvik etmeye başlayacağız. . Örneğin , geleceğin ekonomisinin anahtarı olan sözde yeşil işleri teşvik ederek:
İklim değişikliğini hafifletmek için önlemler
Enerji verimliliğini artırın ve yenilenebilir enerjilere odaklanmak
Toplu taşımayı ve sürdürülebilir hareketliliği teşvik etmek,
Sanayi, tarım, balıkçılık ve ekolojik hayvancılığın yanı sıra sorumlu tüketimi teşvik etmek,
Bazı yakıtların kullanımını yeşil vergiler yoluyla vergilendirmek,
İklim değişikliğine uyum için önlemler
Daha güvenli ve daha sürdürülebilir binalar ve altyapılar inşa etmek,
Ormanları yeniden doldurun ve hasarlı ekosistemleri eski haline getirmek,
Değişen iklimlere daha iyi uyum sağlayabilmeleri için mahsulleri çeşitlendirmek,
Doğal afetleri önlemek ve yönetmek için yenilikçi çözümler,
Türkiye, iklim değişikliği ile mücadele amacıyla ülkelerin ortak hareket etmelerini hedefleyen Paris Anlaşması’nı TBMM’ye sunarak onayladı. Bu kapsamda önümüzde Türkiye adına atılmış bugünün iklim politikaları için kullanılabilir bir geçmişe işaret eden yeni düzenlemeler bizleri beklemektedir.
Kaynakça :
https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_21_663.
https://ec.europa.eu/info/strategy/priorities-2019-2024/european-green-deal/.
https://ec.europa.eu/info/strategy/priorities-2019-2024/european-green-deal_en
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?qid=1588581905912&uri=CELEX:52020PC0080
https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_21_2345.
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=COM:2018:738:FIN
https://www.iberdrola.com/social-commitment/what-is-european-green-deal
https://sefia.org/blog/paris-anlasmasi-onaylandi-turkiyenin-iklim-politikasinda-yeni-bir-donem-basliyor/.
https://www.iberdrola.com/sustainability/green-and-environmental-taxes
https://www.iberdrola.com/about-us/utility-of-the-future/renewable-energies
https://www.iberdrola.com/sustainability/green-and-environmental-taxes
https://www.iberdrola.com/sustainability/what-are-green-jobs
https://www.iberdrola.com/sustainability/circular-economy-3-rs
https://www.iberdrola.com/social-commitment/new-urban-agenda
https://www.iberdrola.com/sustainability/energy-transition